THE MOON INSIDE ME

Vad har kvinnor i olika delar av världen för relation till sin kropp? Hur förändras denna när man migrerar? Vad händer i mötet?

The Moon Inside Me är ett tvåårigt projekt med start 2020. Under projektets första år vill vi intervjua kvinnor i olika åldrar, 13 – 70 år, som bor i mellanöstern, kvinnor som flyttat från mellanöstern till Sverige, kvinnor vars föräldrar flyttat till Sverige och kvinnor med svenska föräldrar. Syftet är att undersöka kvinnors relation till sin kropp och kvinnokroppen som mötesplats och transformationskatalysator. Fyra författare/aktiviteter från olika länder – Sverige, Tunisien, Jordanien, Libanon och Irak – kommer att genomföra intervjuerna utifrån följande sex teman: Menstruation, Abort, Kejsarsnitt,  Naturlig födsel, Amning, Klimakteriet

Inspirationen till projektet kommer från författaren Fairooz Tamimi upplevda avsaknad av konstlitteratur om kvinnokroppen i samband med att hon skulle bli mamma. Hon bestämde sig för att själv skriva en bok, ”The Operations Manual”, också i syfte att uppmuntra andra författare att göra detsamma.

Syfte

 Syftet är inte en kvantitativ studie utan snarare att fånga intressanta berättelser och upplevelser från olika kvinnor. Utifrån detta vill vi också undersöka hur upplevelserna skiljer sig från olika kontexter och vad som händer i mötet mellan de olika kontexterna. Intervjuerna kommer sedan att ligga till grund för en föreställning. Primär målgrupp för föreställningen är ungdomar och unga vuxna.

Jordanen / Irak …

Projektet samarbetar med programledaren och kulturprofelen Feryal Hussen, Kvinnor kulturforum samt Ordalihalls forum i Amman.

Tunisien…

Projektet samarbetar med skådespelaren Sarra Hélaoui samt Cite´ de la Culture.

Libanon…

Samarbetar projektet med D. Samar Kattan, Trans-forma samt Libanesiska universitet/Teaterlinjen.

The moon inside me

Sverige…

Samarbetar projektet med programledaren Hiba Nabeel och flertal kvinnoföreningar i Malmö.