Jag lovar att inte berätta

jag-lovar-afisch.gif

Spelas våren 2019 i Malmö

Målgrupp: från 13 år

Ett spännande, tempofyllt verk om hur pengar, rasism, utanförskap, extremism, knark och kriminalitet berör ungdomar idag. ”Jag lovar att inte berätta” är ett fiktivt, samhällskritiskt musikdrama nära ungdomars vardag, baserad på fältundersökningar av Teater Ja:La:Da i svenska kriminella miljöer.

Våldet i Malmö och i Sverige ökar. Statistiken visar att vi är mitt i en dramatisk utveckling där allt fler ungdomar blir inblandade i grov brottslighet och kriminalitet. Många klarar inte av skolan och arbetslösheten ökar bland unga vuxna. Vi skapar en visuel föreställning med nyfiken musik där vi undersöker hur ungdomar har det idag? Vad har de för ambitioner, bekymmer, hopp och rädslor? Manuset bygger på Teater JaLaDas egna intervjuer med före detta kriminella och researchmaterial från forskningslitteratur och sociala medier. I Jag lovar att inte berätta växlas mellan tre olika händelseförlopp där man förflyttas i tid och rum utan att förlora känslan av här och nu. Det första är ett kärleksdrama, det andra handlar om pengar och det tredje handlar om knark.

Pedagogisk fördjupning / skapande skola:

Direkt efter föreställningen bjuder vi in elever och pedagoger att delta i ett forumspel. Skådespelarna väljer några kontroversiella scener och frågar publiken hur de hade reagerat i fall de själva har hamnat i samma situation som pjäsens karaktärer. Därefter spelar  skådespelarna upp samma scener utifrån publikens förslag och perspektiv.